måndag 23 januari 2012

Köttfärslimpa allt på ett fat.

Detta är så smidigt visst är den en del förberedelser men sen gör det sig klart själv i ugnen.
Jag gjorde en större portion nu så man kunde få lite matlådor. Men vill ni göra mindre är det ju bara att halvera.

Detta behöves till 6-8 port.
800 g nötfärs
6 msk ströbröd
1 1/2 msk potatismjöl
3 dl mjölk eller vatten
2 tsk salt
2ägg
svartpeppar eller vitpeppar
2 tsk oregano
800 g potatis
3 gula lökar
4 morötter
5 dl buljong, tärning
3 msk smält smör
2 msk soja
persilja

Gör så här:

  • Blanda ströbröd, potatismjöl och mjölk eller vatten. Låt det svälla minst 10 minuter. 
  • Lägg i färs och salt och blanda väl. Rör sedan ner ägg och peppar och oregano. Blanda samman. 
  • Lägg färsen på ett stort ugnssäkert fat. Forma den till en knubbig limpa. 
  • Sätt ugnen på 250 grader. 
  • Skala potatis, lök och morötter. Skär potatisen och lök i klyftor, morötterna i tunna skivor. 
  • Koka lök och morötter i buljongen ca 5 minuter. Spara buljongen. 
  • Lägg potatis, lök och morötter runt färsen. Pensla allt ned fett och soja. 
  • Sätt in fatet i ugnen, minska värmen till 175 grader och stek ca 1 timme. Ös med buljongen efter halva tiden, ca 2-3 dl av buljongen. 
  • Klipp över persilja och servera från fatet. 

Om man räknar points. Denna mat skulle räcka till 8 portioner. Så varje rätt blir 9 points. Vill man ha mindre poäng i så tar man vatten i stället för lättmjölk, tar mindre smör och penslar med och man kan endast ta ett ägg. Men godast är att göra som det står i receptet. å 9 points är lagom för en middag.

Smaklig måltid. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar