onsdag 18 april 2012

Smördegsinbakad köttfärs.

Detta behöves:1 kg färs (blandfärs alt. nötfärs)
2 gula lök
2.3 msk vetemjöl
3 msk tomatpuré
1 msk malen ungersk paprika (mild)
3 msk oxfond, tärning eller egen
En skvätt vatten (ca 1 dl)
½ dl grädde
½ tsk malen vitpeppar
Salt & peppar
2 ark, färdigkavlad smördeg på rulle
1 ägg
3 tsk sesamfrön


Gör så här:

  • Bryn färsen tillsammans med finhackad gul lök. Pudra över vetemjöl och rör om. Tillsätt tomatpuré, malen paprika och fond.
  • Sänk värmen och slå på vatten + grädde, låt småputtra några minuter.
  • Smaka av med salt och peppar. Konsistensen ska vara ganska fast för att färsen inte ska ”rinna” för mycket när den är inbakad.
  • Förbered två ark färdigkavlad smördeg. Lägg dom omlott och ”limma” ihop med lite vatten och tryck samman med fingrarna.
  • Fördela färsen över ena långsidan. Rulla ihop med hjälp av smörpappret som smördegen ligger på. Nyp ihop ändarna.
  • Pensla med ett uppvispat ägg och strössla över sesamfrön.
  • Grädda i 200 grader ca 25 min, eller tills rullen fått fin färg. Servera med en god sallad och vitlökssås.
Vitlökssås :1 burk creme fraiche (2dl)
1 solo vitlök (alt. 2 vitlöksklyftor)
Salt & vitpeppar
Lite pressad citron


Blanda ihop allt.  






Smaklig måltid. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar