Detta behöves till ca 45 st.
50 g jäst
150 g smör eller margarin
1-2 påsar saffran (ja använde 2 st)
5 dl mjölk
250 g kvarg/kesella
1 1/2 dl socker
1 ägg
1/2 tsk salt
15-17 dl vetemjöl
Fyllning:
Smör
socker
Vaniljsocker
Pensla med:
Ägg
pärlsocker
Gör så här:
- Smula jästen i en degbunke. Smält matfettet. Stöt saffranet med en mortelstöt eller kavel på påsen. Rör ner saffranet i det smälta matfettet. Tillsätt mjölken och låt det bli ca 37 grader.
- Häll mjölkblandningen över jästen och rör om. Rör ner kvarg, socker, ägg och salt. Arbeta ner nästan allt vetemjöl och arbeta degen ca 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand. Strö lite mjöl över degen och täck den med en bakduk. Låt jäsa 30-45 minuter.
- När den jäst klart dela degen i 2 bitar. Kavla ut. Lägg sedan på smör (ja tar osthyvel när jag tar smör) socker och vaniljsocker. Rulla ihop degen och skär sedan i bitar.
- Lägg bullarna i bullformar och låt jäsa under en bakduk ca 30 minuter.
- Sätt ugnen på 250 grader.
- Vispa upp ägg och pensla bullarna med och strö på pärlsocker.
- Grädda bullarna mitt i ugnen ca 8 minuter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar