söndag 11 december 2011

Saffransbullar.

Jag är inte så förtjust i lussekatter, så jag gör hellre saffransbullar då, blir inte alls torra som jag tycker lussekatter är.

Detta behöves till ca 45 st.


50 g jäst
150 g smör eller margarin
1-2 påsar saffran (ja använde 2 st)
5 dl mjölk
250 g kvarg/kesella
1 1/2 dl socker
1 ägg
1/2 tsk salt
15-17 dl vetemjöl

Fyllning:
Smör
socker
Vaniljsocker

Pensla med:
Ägg
pärlsocker

Gör så här:

  • Smula jästen i en degbunke. Smält matfettet. Stöt saffranet med en mortelstöt eller kavel på påsen. Rör ner saffranet i det smälta matfettet. Tillsätt mjölken och låt det bli ca 37 grader. 
  • Häll mjölkblandningen över jästen och rör om. Rör ner kvarg, socker, ägg och salt. Arbeta ner nästan allt vetemjöl och arbeta degen ca 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand. Strö lite mjöl över degen och täck den med en bakduk. Låt jäsa 30-45 minuter. 
  • När den jäst klart dela degen i 2 bitar. Kavla ut. Lägg sedan på smör (ja tar osthyvel när jag tar smör) socker och vaniljsocker. Rulla ihop degen och skär sedan i bitar. 
  • Lägg bullarna i bullformar och låt jäsa under en bakduk ca 30 minuter. 
  • Sätt ugnen på 250 grader. 
  • Vispa upp ägg och pensla bullarna med och strö på pärlsocker. 
  • Grädda bullarna mitt i ugnen ca 8 minuter. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar