söndag 18 december 2011

Gräddkola.

Detta behöves till ca 60 st:


3 dl visp- eller mellangrädde
3 dl socker
1 dl sirap
2 msk kakao
1 msk smör eller margarin.

Gör så här:

  • Blanda grädde, socker, sirap och kakao i en gryta, om den är vid blir koktiden kortare. Koka upp och sätt ev i en hushållstermometer. Koka kraftigt utan lock tills termometern visar 120-125 grader eller smeten håller kulprovet. Det tar 12-15 minuter i en vid gryta, men ca 30 i en gryta med mindre botten. Rör om då och då. 
  • Blanda i fett (och smaktillsatts om man vill) 
  • Lägg bakplåts papper på en plåt, pensla pappret med fett. Häll ut kolan. Låt svalna och sen skär i bitar. 
Man kan smaksätta kola med bla sötmandel, kokos, saffran, vanilj.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar