torsdag 13 oktober 2011

Hönökaka från Bohuslän.

Testade att baka bröd i måndgas, när jag lagade soppa. Gjorde detta bröd från min nya kokbok fest, mat och kärlek. De vart jätte goda, men som det står i receptet så ska de äta de helt nygräddade. Hade ett par kvar till dagen efter men då var de inte alls goda. SÅ dessa ska ätas direkt.

Detta behöves:
25 g jäst
5 dl ljummen mjölk
1/2 dl smält smör
2 msk ljus sirap
3 dl rågsikt
8-9 dl vetemjöl
1 tsk salt

Gör så här:
  • Smula jästen i mjölken. Häll i smöret och sirapen och rö i rågsikten. 
  • Tillsätt ca 7 dl av vetemjölet. Arbeta degen smidig, tillsätt salt och resten av mjölet. Arbeta ihop degen igen och låt den jäsa i ca 45 minuter. 
  • Värm ugnen till 250 grader. 
  • Ta upp degen och knåda den på mjölat bord. Forma fyra eller fler bullar och kavla ut varje bulle till en rund kaka, ca 1 cm tjock. 
  • Picka kakorna med gaffel. Lägg kakorna på förvärm smord plåt. 
  • Sätt in i ugnen och grädda bröden i ca 5 minuter. Ta ut dem, lägg en handduk över och servera. 
Ät direkt med smör.



Smaklig måltid

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar