torsdag 28 april 2011

Lailas goda formfranska.

Älskar verkligen Lailas kokböcker. Till påskmiddagen så testade jag att baka eget matbröd. Typ första gången jag gjorde det själv, har bakat med mamma några gånger hemma. Men vart nöjd, så och smackde gott. Så här kommer receptet så några ville ha.

2 bröd:

50 g färsk jäst
5 dl ljummet vatten
2 tsk honung
2 tsk ljus sirap
1 dl olivolja
1 1/2 msk flingsalt
2 dl durumvetemjöl
10-11 dl vetemjöl special.
smör och sesamfrön eller vallmofrö till brödformarna.

Gör så här:


  • smula sönder jästen i en bunke och tillsätt vatten, honung, sirap, olivolja och flingsalt. 
  • tillsätt mjöl tills degen går ihop och blir mjuk och elastisk. 
  • jäs i bunken under bakduk till dubbel storlek i ca 40 minuter. 
  • smörja och bröa 2 brödformar med sesamfrön eller vallmofrö. 
  • dela degen i 2 delar, knåda lite och rulla ut till 2 limpor och lägg i de smorda formarna. 
  • sätt ugnen på 200 grader. 
  • låt bröden jsa i formarna under bakduk till dubbel storlek i ca 30 minuter. 
  • pensla limporna med lite vatten, strö över flingsalt och gör ett snitt på längden. 
  • grädda genats i mitten av ugnen i 25-30 minuter och låt bröden svalna på ett brödgaller. 
Gott att som det är men går även att rosta. 



Lycka till!!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar