lördag 3 januari 2015

Fylld kycklingfile inlindade i bacon, med krämig potatisgratäng

Varmrätten på nyår var fylld kyckling. Med krämig potatisgratäng, sparris och två olika såser, peppar och svampsås. 
Receptet på kycklingen kommer först från ica buffe men ändrade lite.

Detta behöves till 6 port:
6 st kycklingfiler 
2 paket bacon 
smör 

Fyllningen:
20 marinerade soltorkade tomater 
1 kruka färsk basilika eller en ask fryst basilika 
2 msk olivolja, man kan ta den oljan tomaterna ligger i. 
1 dl chilimarinerade vitlöksklyftor 
1-2 dl svarta oliver 
1 förpackning fetaost 

Gör så här:
  • Sätt ugnen på 200 grader. 
  • Lägg en kycklingfile mellan två smörpapper på en skärbräda och banka ut dem tills de är platta. 
  • Blanda samman alla ingredienser till fyllningen i en matberedare. Mixa till en grov konsistens. 
  • Fördela fyllningen på fileerna och vik ihop dem till paket. Linda baconskivor runt om jag fäst med tandpetare eller med steksnörre. 
  • Bryn dem runt om i lite smör i en stekpanna tills de fått färg och lägg dem sedan i en ugnssäker form. Om man vill så hit kan man förbereda. 
  • Jag hällde lite vit matvin i formen för då blir filerna inte så torra. 
  • Sätt in i ugnen tills de är genomstekta 20-30 minuter.


Detta behöves till den krämiga potatisgratängen för 6 port:
1 1/2 kg potatis 
4 vitlöksklyftor 
3 dl vispgrädde 
6 dl mjölk 
2 1/2 dl riven ost 
salt, peppar 

Gör så här:
  1. Skala potatisen. Skär i tunna skivor, gärna på matberedarens fina skiva. Skala och finhacka vitlöken.
  2. Sätt ugnen på 175°C.
  3. Värm grädde, mjölk, vitlök, salt och peppar i en stor kastrull/gryta. Lägg i potatisen. Koka på svag värme tills potatisen blivit mjuk, 25-35 minuter. Rör då och då.
  4. Häll blandningen i en ugnssäker form. Strö över osten och gratinera i 35-40 minuter i ugnen.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar