fredag 4 oktober 2013

Björnbärstartelette med vit chokladmousse

Detta bjöd jag på när jag fyllde år. Var perfekt att ha som efterrätt efter maten för det var inte så mäktigt. 

Detta behöves till ca 12 bottnar.
120 g smör 
3-3 1/2 dl vetemjöl 
1 dl strösocker 
1/2 tsk bakpulver 
1 ägg
1 äggula 
1 tsk nymald kardemumma 

Detta behöves till chokladmoussen:
3 dl vispgrädde 
150 g vit choklad 
rivet ska från en 1/2 citron 
250 g björnbär 

Gör så här:

Botten:
  • Värm ugnen till 180 grader. 
  • Blanda ner alla ingredienserna utom äggget och äggulan i en bunke. Nyp ihop till en smulig blandning.
  • Tillsätt ägget och gulan och arbeta snabbt ihop till en deg. Plasta in den och låt vila minst 30 minuter i kylen. 
  • Kavla ut degn till en ca 3 mm tjock platta. Stansa ut bottnar ca 9 cm i diametern. Lägg rundlarna på ett bakplåtspapper och grädda ca 10 minuter tills färgen är gyllene. Låt svalna på galler. 
Topping:
  • Hacka den vita chokladen och lägg den i en bunke. Värm grädden till kokpunkten och slå den över chokladen. Rör med en visp tills blandningen är slät. Tillsätt citonskalet. Låt svalna i kylen. 
  • Vispa försiktigt chokladgrädden till en mousse. Det är risk att gryna sig om man vispar för länge. 
  • Klicka eller spritsa moussen på bottnarna och garnera med björnbär. 

Degen räcker till ca 12 bottnar. Om man inte vill göra så många med mousse på. Så går det bra att göra småkaker på resten av degen och äta som dem är. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar