torsdag 28 april 2011

Egen marinerad vitlök.

Jag älskar veklingen vitlök i marinad, så testade att göra egna, var inte alls svårt å blev gott. Kommer ätas mycket sånt nu i sommar till grillat, men min underbart goda grillsås. Det enda som var jobbigt var att skala alla vitlöksklyftor.

40 vitlöksklyftor
2 dl vatten
1/2 tsk salt
1/2 dl vitvinsvinäger

Marinad:

2 msk balsamvinäger
1 msk honung
1 msk tomatpuré
1/2 tsk chilipulver
1/2 tsk curry
1/2 tsk salt
1 dl olja.

Gör så här:



  • Skala vitlöksklyftorna med en lite vass kniv. koka upp vatten, vinäger och salt i en traktörpanna. Lägg i vitlöken och låt dem koka kraftigt under locka i ca 2 minuter. lägg dem i en sil att rinna av väl och packa dem i en eller flera glasburkar medan de är varma. 
  • Blanda balsamvinäger, honung och tomatpuré. Det går lättast om man värmer blandningen några sekunder i mikron eller i en kastrull. smaksätt med salt och kryddor. vispa ner oljan i blandningen. det blir perfekt blandat om man använder en mixer. 
  • häll marinaden över vitlöken. förslut burkarna väl. Vänd och skaka burken väl så att kryddor och vitlök blandas noga. 
Förvara i kylen. Hållbarhet flera veckor. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar