Detta behöves till 12 st bröd:
50 g jäst
50 g smör
5 dl mjölk
1 tsk salt
1 tsk strösocker
2 krm gurkmeja
ca 12 dl vetemjöl special
Garnering:
1 ägg
sesamfrön
Gör så här:
- Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölken och låt det bli 37 grader. Häll över jästen och rör om så att den löses upp.
- Tillsätt salt, socker, gurkmeja och mjölet. Arbeta degen i maskin 10 minuter (15 för hand) tills den blir smidig.
- Jäs under bakduk till dubbel storlek 40-60 minuter.
- Ta upp och knåda degen lätt med lite mjöl. Dela i 12 bitar och rulla till bollar som du plattar till lite.
- Lägg på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa under en bakduk 45 minuter. Sätt under tiden ugnen på 225 grader.
- Pensla med uppvispat ägg och strö över rikkligt med sesamfrön.
- Grädda bröden mitt i ugnen 10-12 minuter tills bröden får fin färg. Låt svalna på galler och dela dem precis före servering.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar