måndag 20 januari 2014

Kyckling satay med jordnötssås.

Älsklingen lagade mat häromdagen. Blev väldigt gott. Han utgick från receptet här nedan, men vet att han inte tyckte såsen smakade så mycket så hälde i lite mer av alla kryddor, man får smaka sig fram.

Detta behöves till 4 port:
ca 600 g kycklinglårfile 
1 msk färskriven ingefära 
1 tsk gurkmeja 
1/2 tsk mald koriander 
1 tsk rårörsocker 
3 msk olja 
träspett 

Jordnötssås:
1 vitlöksklyfta 
1 msk olja 
1 krm mald koriander 
1/2-3/4 tsk sambal oelek 
1 tsk råsocker 
4 dl vatten 
2 dl salta jordnötter 
2 msk ketjap manis 
1 lime 
salt

Från grundreceptet från ica till såsen står det inte ingefära men i beskrivningen står det att man ska ha i det. Ta lite vad du tycker. 

Gör så här:
  • Skär kycklingen i ca 1*1 cm tärningar. 
  • Blanda ingefära, kryddor, sockaer och olja i en plastpåse, lägg ner kycklingen och blanda väl. Låt det marinera i ca 3 timmar. 
  • Sätt ugnen på 175 grader. 
  • Till såsen. Kör jordnötterna i en matberedare eller mixer.
  • Skala, riv och fräs vitlöken i oljan, tillsätt ingefära och koriander, fräs med i ca 30 sekunder. 
  • Tillsätt sambal, socker och vatten. Koka sakta ca 10 minuter. 
  • Tillsätt jordnötterna och ketjap manis koka upp. Smaksätt med pressad lime och salt. 
  • Stek kycklingbitarna i ca 5 minuter. Trä dem sen på träspetten (som legat i blöt en stund) 
  • Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. 
  • Kör dem i ugnen ca 10 minuter. 
  • Servera med ris, sås, sallad. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar