måndag 7 januari 2013

Grekisk köttfärslimpa.

Detta behöves till 4 port:

Köttfärslimpan:
500 g nötfärs
1/2 dl ströbröd
2 dl mjölk
2-3 msk riven gul lök
1 pressad vitlöksklyfta
2 tsk rosmarin
1 ägg
1 tsk salt
1 krm nymald peppar

Gratäng:
ca 700 g potatis
flingsalt
1 squash
2 stora rödlökar
olivolja
2 tsk rosmarin 
150-200 g smulad fetaost 
1 1/2 dl kalamataoliver 

Gör så här:
  •  Blanda ströbröd och mjölk i en bunke. Låt svälla ca 10 minuter. Tillsätt anna ingredienser i stöbrödsblandningen och arbeta ihop till en smidig smet.
  • Sätt ugnen på 250 grader. Forma färsen till en limpa och lägg den i en rymlig ugnssäker form
  • Skiva potatisen tunt, lägg den runt köttfärslimpan och strö över salt. Ställ in formen i mitten av ugnen ca 15 minuter. Sänk värmen till 175 grader.
  • Skär squash och lök i bitar och klyftor. Blanda med 2 msk olivolja och salt i en bunke.
  • Ta ut formen och fördela squash och lök över potatisen. Strö över rosmarin. Stek i mitten i ugnen i ca 35 minuter.
  • Ta ut och strö fetaost och oliver över. Fortsätt att steka ca 5 minuter.
Servera med citronklyftor, sallad och tzatsiki.

Nästa gång ska jag utesluta oliverna på limpan och ha dem brevid i stället. Tycker inte de blev så goda när de var lite varma.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar