Testade för ett tag sen att göra nya bullar. Visste blev de goda men inte så jätte tyckte inte jag, godare med vanliga.
Detta behöves:
150 g smör eller margarin
5 dl mjölk
50 g jäst för söta dagar
1 tsk salt
1 1/2 dl socker
14-15 dl vetemjöl
2 msk mald kardemumma
150 g rumstempererat smör eller margarin
4 dl björnbärssylt
150 g mörk choklad
ägg till pensling
smält smör eller margarin och strösocker till garnering.
Gör så här:
- Smula jästen i en bunke. Smält smör eller margarin i en kastrull och tillsätt mjölken.
- Låt degvätskan bli fingervarm, Häll lite av degvätskan över jästen och rör så att jästen löser sig.
- Tillsätt reseten ev degvätskan, kardemumma, socker, salt och det mesta av mjölet.
- Arbeta till en kladdfri deg. Låt jäsa under duk, 30 minuter.
- Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den något. Dela degen i 2 delar. Kavla ut varje till en rektanguläs platta som mäter ca 45*30 cm.
- Bred först på hälften av smöret eller margarinet och sedan 2 dl sylt.
- Riv chokladen grovt på ett rivjärn. Strö hälften av chokladen ovanpå sylten.
- Rulla ihop plattan till en rulltårta och skär den i 24 jämnstora bullar.
- Lägg bullarna i dubbla pappersformar eller ställ dem i en muffinsplåt.
- Gör likadant med den andra degplattan. Låt bullarna jäsa under bakdum ca 30 minuter.
- Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda bullarna i mitten av ugnen i 225 grader ca 8 minuter.
- Låt svalna på ett galler.
- Pensla med margarin eller smör och doppa dem i socker strax innan servering.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar