tisdag 9 juli 2013

Bullar med sylt och chokadl.


Testade för ett tag sen att göra nya bullar. Visste blev de goda men inte så jätte tyckte inte jag, godare med vanliga. 

Detta behöves:
150 g smör eller margarin
5 dl mjölk
50 g jäst för söta dagar
1 tsk salt 
1 1/2 dl socker 
14-15 dl vetemjöl
2 msk mald kardemumma

150 g rumstempererat smör eller margarin 
4 dl björnbärssylt 
150 g mörk choklad 

ägg till pensling 
smält smör eller margarin och strösocker till garnering. 

Gör så här:
  • Smula jästen i en bunke. Smält smör eller margarin i en kastrull och tillsätt mjölken.
  • Låt degvätskan bli fingervarm, Häll lite av degvätskan över jästen och rör så att jästen löser sig. 
  • Tillsätt reseten ev degvätskan, kardemumma, socker, salt och det mesta av mjölet.
  • Arbeta till en kladdfri deg. Låt jäsa under duk, 30 minuter. 
  • Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den något. Dela degen i 2 delar. Kavla ut varje till en rektanguläs platta som mäter ca 45*30 cm. 
  • Bred först på hälften av smöret eller margarinet och sedan 2 dl sylt. 
  • Riv chokladen grovt på ett rivjärn. Strö hälften av chokladen ovanpå sylten. 
  • Rulla ihop plattan till en rulltårta och skär den i 24 jämnstora bullar. 
  • Lägg bullarna i dubbla pappersformar eller ställ dem i en muffinsplåt. 
  • Gör likadant med den andra degplattan. Låt bullarna jäsa under bakdum ca 30 minuter. 
  • Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda bullarna i mitten av ugnen i 225 grader ca 8 minuter. 
  • Låt svalna på ett galler. 
  • Pensla med margarin eller smör och doppa dem i socker strax innan servering. 















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar