fredag 13 januari 2012

Chokladcheesecake.

Denna åt vi till efterrätt på nyår. Jag är inte så förtjust i cheesecake annars men denna gillade jag, men var nog för det inte var degestiv kex i botten. 


Detta behöves till ca 12 bitar:
Botten:
250 g double chocolate chip cookies
75 g rumsvarmt smör

Fyllning:
400 g crème chees (Philadelphia eller liknande färskost)
1 burk creme fraiche 34% fett
½ dl starkt ljummet kaffe
200 g mörk choklad
2 ägg
¾ dl strösocker:

Gör så här:
  • Sätt ugnen på 175 grader.
  • Botten = Klä botten av en form med löstagbar kant ca 22 cm i diametern med bakplåtspapper. Smör formens kant.
  • Kör kakorna till smulor i en matberedare. Tillsätt smöret och kör snabbt ihop till en del. Tryck ut smulorna tunt i formen och ordentligt på kanterna. Låt stå kallt i kylen medan man förbereder fyllningen.
  • Fyllningen = Rör creme fraiche och creme cheese smidigt tillsammans. Rör ner kaffet lite i taget i färskostblandningen.
  • Bryt chokade i mindre bitar, smält den försiktigt i mikron eller över vattenbad och rör ner i färskostblandningen.
  • Vispa upp äggen lätt tillsammans med sockret och blanda ner lite i taget i smeten. Rör ihop till en jämn smet och häll den i formen.
  • Grädda i nedre delen av ugnen ca 35 minuter. Cheesecaken ska vara lite lös i mitten när den kommer ut ur ugnen, men stelnar sedan i kylen. Låt svalna och förvara den sedan inplastad i kylen.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar