25 gram jäst
2 1/2 dl vatten
2 msk olja
1 tsk salt
ca 7-8 dl vetemjöl special
2 1/2 dl vatten
2 msk olja
1 tsk salt
ca 7-8 dl vetemjöl special
Egen tomatsås :
1 burk med tomatkross
2 msk tomatpure
1/2 msk torkad oregano
1 nypa socker
1 burk med tomatkross
2 msk tomatpure
1/2 msk torkad oregano
1 nypa socker
Kebabsås :
2 dl gräddfil
1 dl creme fraiche
1/2 dl Fanta
1/2 msk chilisås
1 vitlöksklyfta
sal & peppar
ev. 1 tsk sambal oelek för mer hetta
2 dl gräddfil
1 dl creme fraiche
1/2 dl Fanta
1/2 msk chilisås
1 vitlöksklyfta
sal & peppar
ev. 1 tsk sambal oelek för mer hetta
Valfri fyllningen vad man tycker om. Vi hade skinka, salami, tomater, färska champinjoner, mozarella ost.
- Blanda ihop allt till såsen och låt stå kallt ett par timmar.
- Smula jästen i en bunke och värm upp vattnet till fingervarmt, rör ut jästen med lite av vattnet – rör tills all jäst har löst sig.
- Blanda ner resten av ingredienerna och blanda ner så mycket mjöl som behövs för att degen ska släppa runt kanterna och bli smidig.
- Arbeta gärna degen med maskin eller visp med krokar.
- Låt jäsa i 45 – 60 minuter, baka sedan ut på plåtar, lägg lite olja på botten så blir den lättare att baka ut och krispigare när den gräddas.
- Under tiden kokar du tomatsåsen. Rör ner samtliga ingredienser, och låt sjuda i 10 minuter , smaka av för ev med socker / kryddor.
- Sedan kan du lägga på goda fyllningar men börja med tomatsåsen och sedan osten, och de valfria fyllningarna.
- Pizzan blir bäst om man har osten direkt efter tomatsåsen. Annrars finns risk att den blir sladdrig och vattning.
- Gratinera sedan i mitten på ugnen i ca 225- 250 grader tills pizzan fått fin färg.
Servera med pizzasallad.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar