En deg två olika fyllningar
Detta behöves:
50 g färsk jäst
150 g smör eller margarin
2 påsar saffran
1 1/2 dl strösocker
5 dl mjölk
250 g kesella
1/2 tsk salt
1 ägg
17 dl vetemjöl
Gör så här:
- Smula ner jästen i en bunke. Smält matfettet. Stöt saffranet med lite av sockret i en mortel.
- Rör ner saffranet i det smälta matfettet. Tillsätt mjölken och ljumma degspadet till ca 37 grader.
- Rör ut jästen i lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, socker, kvarg, salt och ägg.
- arbeta i nästan allt vetemjöl och arbeta degen ca 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand. Strö lite mjöl över degen. låt den jäsa under bakdum 30-45 minuter.
125 g smör eller margarin
1 dl socker
3 tsk vaniljsocker
ägg
pärlsocker
Gör så här:
- Rör matfett, socker och vaniljsocker smidigt.
- Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Knåda ev i resten av mjölet och dela degen i 2 delar.
- Kavla ut ena delen på mjölad arbetsbänk. Till en ca 25*60 cm.
- Bred på fyllningen. Vik kakan dubbel på längden, tryck till den lätt med handen. Skär 2-3 cm breda remsor.
- Snurra från båda hållen och slå ihop till en knut. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper eller bullformar.
- Täck dem med en bakduk och låt jäsa ca 30 min.
- Sätt ugnen på 250 grader.
- Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö på pärlsocker.
- Grädda bullarna mitt i ugnen ca 5-8 minuter. Låt dem kallna på galler övertäckta med bakduk.
Detta behöves till fyllning 2:
100 smör
250 g mandelmassa
ägg
flagad mandel
pärlsocker
Gör så här:
- Ta den andra delen av degen. Kalva ut den. Bred på smör och riv över mandelmassa. Rulla sedan ihop och skär bullar och lägg i formar.
- Täck dem med en bakduk och låt jäsa ca 30 min.
- Sätt ugnen på 250 grader.
- Pensla bullarna med uppvispat ägg, strö på mandel och strö på pärlsocker.
- Grädda bullarna mitt i ugnen ca 5-8 minuter. Låt dem kallna på galler övertäckta med bakduk.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar