lördag 14 december 2013

Saffransbullar 2 olika fyllningar.

En deg två olika fyllningar

Detta behöves:
50 g färsk jäst 
150 g smör eller margarin 
2 påsar saffran 
1 1/2 dl strösocker 
5 dl mjölk 
250 g kesella 
1/2 tsk salt 
1 ägg
17 dl vetemjöl 

Gör så här:
  • Smula ner jästen i en bunke. Smält matfettet. Stöt saffranet med lite av sockret i en mortel. 
  • Rör ner saffranet i det smälta matfettet. Tillsätt mjölken och ljumma degspadet till ca 37 grader. 
  • Rör ut jästen i lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, socker, kvarg, salt och ägg. 
  • arbeta i nästan allt vetemjöl och arbeta degen ca 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand. Strö lite mjöl över degen. låt den jäsa under bakdum 30-45 minuter. 
Detta behöves till fyllning 1:
125 g smör eller margarin
1 dl socker
3 tsk vaniljsocker

ägg
pärlsocker

Gör så här:
  • Rör matfett, socker och vaniljsocker smidigt. 
  • Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Knåda ev i resten av mjölet och dela degen i 2 delar. 
  • Kavla ut ena delen på mjölad arbetsbänk. Till en ca 25*60 cm. 
  • Bred på fyllningen. Vik kakan dubbel på längden, tryck till den lätt med handen. Skär 2-3 cm breda remsor.
  • Snurra från båda hållen och slå ihop till en knut. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper eller bullformar. 
  • Täck dem med en bakduk och låt jäsa ca 30 min. 
  • Sätt ugnen på 250 grader. 
  • Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö på pärlsocker. 
  • Grädda bullarna mitt i ugnen ca 5-8 minuter. Låt dem kallna på galler övertäckta med bakduk. 


Detta behöves till fyllning 2:
100 smör
250 g mandelmassa

ägg
flagad mandel
pärlsocker 

Gör så här:
  • Ta den andra delen av degen. Kalva ut den. Bred på smör och riv över mandelmassa. Rulla sedan ihop och skär bullar och lägg i formar.
  • Täck dem med en bakduk och låt jäsa ca 30 min. 
  • Sätt ugnen på 250 grader. 
  • Pensla bullarna med uppvispat ägg, strö på mandel och strö på pärlsocker. 
  • Grädda bullarna mitt i ugnen ca 5-8 minuter. Låt dem kallna på galler övertäckta med bakduk. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar