söndag 4 december 2011

Tant Harriets pepparkakor.

De sista årena har jag gjort egen pepparkaksdeg. Mycket roligare att baka om man gjort degen själv, å det är ju inte ens svårt eller jobbigt att göra deg heller. Man kan ju köpa en kryddpåse som heter pepparkakskrydda, men använd inte den, ta alla kryddorna i stället. Detta recept har jag hittar i vår kokbok.

Detta behöves till ca 300:
300 g smör eller margarin
5 dl socker
1 dl ljus sirap eller mörk sirap
1 msk malen ingefära
2 msk malen kanel
1 mask malda kryddnejlikor
2 tsk kardemumma, stött eller mald
1 msk bikarbonat
2 dl vatten
1 1/2 liter (ca 900g) vetemjöl.

Gör så här:

  • Rör rumsvarmt fett, socker och sirap smidigt. Rör först ner kryddorna och bikarbonatet, sedan vattnen och sist det mesta av mjölet. 
  • Arbeta degen smidig. Arbeta in resten av mjölet på bakbordet. 
  • Låt degen ligga övertäckt i kylskåpet minst 1 dygn.



Har man barn tycker jag det är perfekt att göra deg själv. För mindre barn orkar inte baka så länge. Bara att ta fram från kylen så mycket deg man vill ha. 




1 kommentar:

  1. Haha, tant Harriets! Tack Emma, nu ska jag köpa ingredienser och baka kakor!

    SvaraRadera