torsdag 8 september 2011

Födelsedagsmiddag.

För ett par veckor sen fyllde jag ju år. Så hade en liten middag här hemma. Blev nästan bara nyheter, blev så gott, kan varmt rekommendera allt.


Bilderna jag har på min meny är inte de bästa men man ser lite å ni får ju recepten i alle fall. 

Rödbetor med fetaost.

Detta behöves till 4 port:
6 medelstora rödbetor
200 g fetaost
1 kruka ruccola
1 paket bacon

Gör så här:

  • Koka rödbetor med skal i saltat vatten i ca 20 minuter. Känn med en sticka att det är mjuka men spänstiga.
  • Häll av rödbetorna och skölj dem hastigt i kallt vatten, gnid av skalet och skär dem i klyftor. 
  • Skiva och stek bacon och låt den rinna av på hushållspapper. 
  • Lägg upp rödbetor på ett fat och strö över fetaost, bacon, och toppa med ruccola. 

Senapsrostad potatis med kapris (detta behöves till 6-8 port)

2 kg små potatis
1/2 dl olivolja
4 vitlöksklyftor, skivade
3 msk grov osötad senap
1 msk flingsalt
3-4 msk kapris
ev. persilja

Gör så här:
  • sätt ugnen på 225 grader. Tvätta potatisarna, skär de stora i bitar eller halvor. Lägg potatisen i en bakplåtspappersklädd långpanna.
  • Blanda samman olivolja, vitlök, senap, salt och kapris. Ringla blandningen över potatisen och blanda ordentligt. 
  • Rosta mitt i ugnen i ca 20 minuter eller tills de är klara. 
  • servera ev med lite persilja. 
Den går att äta varm eller av svalnade.



Farish kebab (detta behöves till 4-6 port)

800 g nötfärs eller lammfärs (jag körde nötfärs)
1 gul lök
3 vitlöksklyftor 
1/2 dl färsk koriander
1/2 dl bladpersilja 
5 myntablad
2 ägg
1 msk paprikapulver
1 msk spiskummin
1 tsk sambal oelek 
salt efter smak 

Gör så här:
  • Lägg färsen i en bunke. 
  • Skala och dela löken och vitlöken i mindre bitar. Mixa dem i matberedaren tillsammans med koriandern, bladpersilja, och myntan. Eller finhacka alltsammans för hand. 
  • Lägg det mixade i en bunke med färsen. Tillsätt äggen, alla kryddorna och saltet och blanda till en smidig färs. 
  • Blöt händerna och forma färsen till små korvar. 
  • Antingen trär man på dem på spett och grillar dem. Jag stekte dem först en stund och sen körde dem en stund i ugnen. 

Het tomatsås (detta behöves)

4 marinerade finhackade soltorkade tomater
1 burk matlagnings yoghurt
1 tsk sambal oelek
1 pressad vitlöksklyfta
1 msk hackade korianderblad 
1 krm salt 

Gör så här:
  • Blanda samman allt, ställ kallt en stund. Sen kan jag säga att detta står i receptet med jag hade i lite mer av vissa saker. 




Jag hade även tzatsiki till.
Recepten har jag hämtat från mina kokböcker 
Tjejmiddag 
Fixa festa
Mober grillar. 




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar